Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Απολογισμός Τριετίας 2011 - 2014


ΝΕΡΑΪΔΑ   2011 2014 
    Ξεκίνησα την θητεία μου έχοντας ως στόχο η Νεράιδα να γίνει ένα πραγματικό Τουριστικό Χωριό, παράλληλα όμως έπρεπε να διορθωθούν αυτά που για χρόνια έμεναν παραμελημένα.
    Εχοντας υπ΄ όψιν και ζώντας την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, δεν υπήρχαν περιθώρια για μεγάλες παρεμβάσεις, αφού αυτές θα μπορούσαν να γίνουν μόνο από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και τα προγράμματα των ΕΣΠΑ. Ετσι οι παρεμβάσεις που έγιναν, όλες είχαν ελάχιστα ή καθόλου οικονομικά κόστη.

1. Καθιέρωση Γενικών Συνελεύσεων των κατοίκων
    Εχοντας ως αρχή την ύπαρξη της πλήρους διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, καθιέρωσα από την πρώτη στιγμή τον θεσμό των Γενικών Συνελεύσεων. Πίστευα και πιστεύω πως αυτές είναι το ανώτατο όργανο της Τοπικής Κοινότητάς μας, όπου ο πρόεδρος υποχρεούται να πράττει σύμφωνα με τις αποφάσεις της.
    Ετσι λοιπόν στην πρώτη κιόλας Γενική Συνέλευση στις 12-1-2011, αφού κατέγραψα προηγουμένως όλα τα προβλήματα, σας παρουσίασα την πρότασή μου, στην συνέχεια ακολούθησαν άλλες επτά Γενικές Συνελεύσεις.
2. Βιολογικός Καθαρισμός 
    Ο Βιολογικός Καθαρισμός κατασκευάσθηκε το 2000 λειτούργησε τρεις μήνες και έχοντας ως δικαιολογία το ακριβό κόστος λειτουργίας, χωρίς να υπάρχουν κάποια στοιχεία, σταμάτησε να λειτουργεί. Επαναλειτούργησε μετά από καθαρισμό και συντήρηση στις 20/10/2012. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας μετά από καθημερινές μετρήσεις της κατανάλωσης ενέργειας και τις παρεμβάσεις μου προσθέτοντας κυκλώματα αυτοματισμού, ανέρχεται σε 4500 €. Εδώ να σημειώσω πως κατά τον έλεγχο διαπίστωσα πως η ΔΕΗ είχε χρεώσει στον Δήμο επί πλέον 2800kw οι οποίες αφαιρέθηκαν βέβαια από τον λογαριασμό.
3. Πρόγραμμα Leader nbsp;
    Το πρώτο κιόλας χρόνο μου έγινε μια εξαιρετική πρόταση δυστυχώς όμως η υλοποίησή του απαιτούσε υψηλό κόστος και έτσι απορρίφτηκε. Στην συνέχεια βγήκε το πρόγραμμα leader που σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται να εγκατασταθεί ένα κιόσκι και ένα τηλεσκόπιο. Η υλοποίησή του θα γίνει εντός του 2014.
    Μια δεύτερη πρόταση είναι να εγκατασταθεί στην θέση του περιπτέρου τράπεζα πληροφοριών, από την οποία θα πληροφορείται ο επισκέπτης οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό της περιοχής μας. Θα εγκατασταθεί εντός του 2014.
4. Φωτισμός Πεζόδρομου 
    Ο πεζόδρομος είχε τα μαύρα του τα χάλια, βραχυκυκλώματα στις γραμμές, σπασμένους γλόμπους και λάμπες και καμένο πίνακα διανομής. Συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκαν όλες οι βλάβες, τοποθετήθηκαν λάμπες οικονομίας και χρονικό λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας.
5. Φωτισμός στα Παρκινγκ 
    Τοποθετήθηκε φωτισμός σε όλα τα Παρκινγκ (Νέα εγκατάσταση)
6. Πρόγραμμα ανακύκλωσης - Σκουπίδια 
    Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης στην θέση του περιπτέρου. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτούνται επί πλέον κάδοι, οι οποίοι θα προμηθευτούν σε μια επόμενη παραγγελία.
    Μετά από πρόταση του Δήμου και σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συμμετέχει το χωριό μας η Νεράιδα στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κομποστοποίησης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του έτους.
    Με την κατάσταση στα σκουπίδια δεν είμαι ευχαριστημένος βελτιώθηκε η κατάσταση αλλά δεν λύθηκε. Κάναμε μια συμφωνία με τους καταστηματάρχες, να μεταφερθούν στον δικό τους ιδιωτικό χώρο, προκειμένου να αλλάξουμε την εικόνα και την δυσοσμία που υπήρχε δίπλα στο περίπτερο, δυστυχώς ένας από αυτούς δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.
7. Τοποθέτηση Πινακίδων σημάνσεως εντός της Νεράιδας 
    Τοποθετήθηκαν πέντε πινακίδες προκειμένου να διευκολύνονται οι επισκέπτες της Νεράιδας.
8. Γήπεδο Μπάσκετ – Παιδική Χαρά – Γήπεδο 5Χ5 – Παγκάκια - Ωρολόϊ 
    Στο γήπεδο Μπάσκετ έχουν αντικατασταθεί τα πλεξιγκλάς επαναπροσδιορίστηκαν οι γραμμές και συντηρήθηκαν οι Μπασκέτες.
    Στην παιδική χαρά αντικαταστάθηκαν τα σπασμένα σανίδια , όλα τα καθίσματα των παιχνιδιών και βάφτηκαν όλα τα μεταλλικά και ξύλινα μέρη των εγκαταστάσεων. Προβλέπεται να τοποθετηθεί φωτισμός.
    Το ημιτελές γήπεδο τένις έγινε προσπάθεια να μετατραπεί σε γήπεδο 5Χ5.
    Είχαμε δωρεά του τάπητα, δυστυχώς όμως η αστοχία του εργολάβου δεν επέτρεψε να είναι τώρα έτοιμο.
     Στα παγκάκια έχουν αντικατασταθεί όλα τα σπασμένα ξύλα και συντηρήθηκαν με χρώμα. Επί πλέον προμηθευτήκαμε 4 παγκάκια που προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα.
    Κατασκευάσθηκαν και τοποθετήθηκαν παγκάκια στις 3 πλευρές του κιόσκι του κοιμητηρίου.
    Με την  ευκαιρία της αποκατάστασης της βλάβης του ρολογιού(12 χρόνια σταματημένο), αντικαταστάθηκαν τα σπασμένα τζάμια και φθαρμένα φορούζια. συντηρήθηκαν με βαφή όλα τα μέρη του ρολογιού.
9. Νομιμοποίηση περιπτέρων 
    Τα δύο περίπτερα από την κατασκευή τους ήσαν παράνομα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν. Εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες και το ένα από τα δύο ηλεκτροδοτήθηκε.
10. Αγροτικοί Δρόμοι 
    Εγινε διάνοιξη με Γκρεϊτερ του Δήμου σε όλους οι αγροτικοί δρόμοι των χωραφιών.
11. Συνεργασίες με τρίτους 
    Εχοντας υπ΄ όψιν την οικονομική κατάσταση του Δήμου (8,5 εκατομμύρια χρέος) και την αγωνία μου να υλοποιηθούν τα έργα, που είχα προγραμματίσει στην αρχή της θητείας μου, προσπάθησα να συνεργαστώ να συνεργαστώ με τρίτους με την μορφή της δωρεάν προσφοράς.
    Υπήρξε  συνεργασία με το ΤΕΙ Κοζάνης και δια μέσου του Καθηγητή ηλεκτρολογίας κύριο Αγγελο Μπουχουρά δόθηκε η μελέτη του φωτισμού του δρόμου ανόδου της Νεράιδας από την διασταύρωση μέχρι την είσοδο της Νεράιδας, σε πτυχιακή στον φοιτητή Αντώνη Αγγελή. Η Μελέτη ολοκληρώθηκε και μου παραδόθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2014.
    Με τον Διευθυντή του Συγκροτήματος Αλιάκμονα κύριο Αλέξανδρο Καραγιαννίδη και τους υπαλλήλους της τοπογραφικής υπηρεσίας κύριο Παναγιώτη Καραδιάκο και Τάσο Κωνσταντινίδη, που έκαναν την τοπογραφική απεικόνιση του κόμβου στην είσοδο Νεράιδας και του χώρου Δημοτικού Σχλείου – Μινι Γκολφ. Οι δυο αυτές τοπογραφικές απεικονίσεις θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη διαμόρφωσης των δύο αυτών χώρων.
    Με τον Διευθυντή του ΥΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ κύριο Γιάννη Παναγιωτιδη για την προμήθεια σανιδιών διακόσμησης της φάτνης. Επίσης την διάθεση του φωτοτυπικού μηχανήματος για την εκτύπωση των τηλεφωνικών καταλόγων των Νεραϊδιωτών.
    Εγινε προσπάθεια συνεργασίας με την Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την μελέτη τουριστικής αξιοποίησης του λόφου Νεράιδας, δυστυχώς δεν καρποφόρησε.
    Με τμήμα συγκοινωνιών της Περιφέρειας κύριο Γρίβα ανανεώθηκε η διαγράμμιση του δρόμου ανόδου της Νεράιδας, από την διασταύρωση μέχρι την είσοδο της Νεράιδας.
    Με το ΚΤΕΛ Κοζάνης για την διόρθωση της αναγραφόμενης στάσης Γέφυρα Αλιάκμονα σε στάση Νεράιδας.
    Με τον ΟΤΕ, οποίος στις αρχές του 2011 εγκατέστησε τις απαραίτητες συσκευές στο τηλεφωνικό μας κέντρο, για γρήγορο Ιντερνετ (24άρι).
nbsp;   Δυστυχώς η συνεργασία με το Εκθεσιακό Κέντρο για την Ανθοκομική Εκθεση δεν καρποφόρησε, επειδή δεν υπήρχαν συμμετοχές (μόνο δύο).
    Με τα Ελληνικά Φυτώρια στην Χαλκιδική, δια μέσου του γιατρού μας Στάθη Ιωαννίδη, Τα οποία εντελώς δωρεάν μας προμήθευσε και φύτευσε πικροδάφνες και φωτίνια, από την διασταύρωση μέχρι την είσοδο της Νεράιδας και στα πάρκα της εισόδου της Νεράιδας.
12. Μορφωτικός Σύλλογος - Εκδηλώσεις – Προβολή της Νεράιδας 
    α) Το Απρίλιο του 2013 δημιουργήσαμε το Μορφωτικό Σύλλογο της Νεράιδας.
    Σήμερα μπορώ να δηλώσω πως νοιώθω αρκετά ικανοποιημένος από την δραστηριότητά του και την συνεργασία μαζί μου. Χαίρομαι, που Νέα παιδιά του χωριού μας, τα οποία αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο κάνουν όνειρα για το μέλλον της Νεράιδας .
    β) Η 6 Αυγούστου 2011 ήταν μέρα σημαντική για όλους μας, ήταν η μέρα που ζητούσαμε εδώ και χρόνια, να συναντηθούμε, ήταν η μέρα που θέλαμε το παρελθόν μας να το κάνουμε παρόν. Είχαν περάσει 37 χρόνια από τότε. Τότε που Η ΔΕΗ αποφάσισε δια της βίας να μας διώξει και να διαλύσει το πανέμορφο χωριό μας την Νεράιδα. Δεν το βάλαμε κάτω παλέψαμε και φτιάξαμε το ίδιο πανέμορφο χωριό την Νέα μας Νεράιδα.
    Η 6 Αυγούστου 2011 ήταν η αρχή, κάθε αρχή και δύσκολη, όλοι δώσαμε μια υπόσχεση να ξαναβρεθούμε, γιατί όλοι έχουμε κάτι κοινό μεταξύ μας που μας ενώνει, είμαστε όλοι Νεραιδιώτες. Φέτος στις 5 Ιουλίου θα ξανανταμώσουμε, θα γιορτάσουμε τα 40 Χρόνια της καινούργιας μας Νεράιδας.
    γ) Από τις εκδηλώσεις μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτήν του Μορφωτικού Συλλόγου το “Lake Party”. Την θεατρική παράσταση “Ηταν κάποτε” και την μουσική εκδήλωση με τον Γιοκαρίνη και τα δύο στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου.
    δ) Για την προβολή της Νεράιδας πιστεύω πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και θα χρειασθεί εντατικότερη προσπάθεια, παρ΄όλες τις δυσκολίες κάναμε τα πρώτα βήματα.
    Από την αρχή της θητείας μου ήρθα σε επαφή με την Τουριστική Εταιρία της Περιφέρειας που έχει έδρα την Καστοριά, λόγω μη σωστής οργάνωσης της εταιρίας τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά. Συμμετείχαμε με Αφίσα στην Εκθεση “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ” .
    Η εταιρία “Χίλια Μίλια” η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια έκανε Βίντεο το οποίο προβλήθηκε για ένα μήνα δύο φορές την εβδομάδα στο Flashtv και σε 27 άλλους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδος.
    Επι πλέον απεστάλλει στην Τουριστική Εταιρία τουριστικό υπόμνημα πέντε σελίδων , με πάρα πολλές φωτογραφίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην τουριστική σελίδα που θα κατασκευάσει. Κατά τον ίδιο τρόπο συμμετέχουμε στην τουριστική Σελίδα του Δήμου Smart Tourism
    Δια μέσου του Δήμου συμμετείχαμε σε περίπτερο του Δήμου με αφίσες και φωτογραφίες δύο χρονιές στην Εκθεση των Κοίλων.
    Συμμετέχει επίσης η Νεράιδα στο τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου, το οποίο διανέμεται την καθαρά Δευτέρα στην εκδήλωση πέταγμα αετού και από τα καταστήματα της Νεράιδας.
    Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2014 ονομάσθηκε “2014 ΕΤΟΣ ΝΕΡΑΪΔΑΣ 40 Χρόνια Νεράιδα”. Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματισθεί σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο πολλές εκδηλώσεις, όπως Εκθεση φωτογραφιών Νεράιδας στην Νεράιδα, Σέρβια, Βελβεντό, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, πιθανόν και Θεσσαλονίκη.
    Στα 40 Χρόνια Νεράιδα έχουν προγραμματισθεί μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΝΕΡΑΪΔΙΩΤΩΝ.
    Στα πλαίσια της προβολής της Νεράιδας με πανελλαδική εμβέλεια, έχουν προβληθεί πάρα πολλές φωτογραφίες από το Δελτίο Καιρού της τηλεόρασης του Σκάι.
    Για τον ίδιο σκοπό δημιουργήθηκε Σελίδα στο Ιντερνέτ η neraidakozanis.blogspot.gr με πάρα πολλές καθημερινές επισκέψεις (18.750 επισκέψεις στα δύο χρόνια που κατασκευάστηκε), στις σελίδες αυτές υπάρχουν το ιστορικό της Νεράιδας, το βιβλίο του Δάσκαλου Δαμιανού Βαή, τουριστικές επεξηγήσεις, φωτογραφίες και βίντεο με θέμα την Νεράιδα.
    Διατηρώντας τον στόχο της προβολής της Νεράιδας εστάλησαν τουριστικά υπομνήματα με φωτογραφίες σε τουριστικά γραφεία, όπως Ζορπίδης (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), Travelplan, Multitravel κ.α.
13. Ανεργία Νέων 
    Ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ την αναγνώριση της Νεράιδας ως πληττόμενη και να διορθώσει την λίστα των μορίων πρόσληψης έτσι που η Νεράιδα να είναι πρώτη στην λίστα κατάταξης μορίων. Για τον ίδιο λόγο έγινε παρέμβαση σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Περιφέρειας.
    Εγινε πρόταση στον Διευθυντή των “ΛΕΥΚΑ ΟΡΥΚΤΑ” κύριο Στέλιο Καραβαλάση, την οποία αποδέχτηκε στις προσλήψεις της εταιρίας να προτιμούνται νέοι άνεργοι του χωριού μας και των Λευκάρων.
14. Ιστορία Νεράιδας 
    Γίνεται συλλογή φωτογραφιών από την παλιά Νεράιδα.
    Εγινε συλλογή όλων των δημοσιευμάτων της εφημερίδας “Θάρρος” των ετών 1973 μέχρι το Α΄ εξάμηνο του 1975.
     Εγινε βίντεο 15λεπτών με το ιστορικό της παλιάς και νέας Νεράιδας, το οποίο προβλήθηκε σε πάρα πολλές σελίδες του Ιντερνέτ ( 32.921 προβολές μέχρι σήμερα).

15.  Ταμείο
    Αναλυτικά στοιχεία του ταμείου δίδονταν  για έλεγχο στις Γενικές Συνελεύσεις
    Σήμερα  του Ταμείο έχει απόθεμα  1280€
   Σημείωση: Πολύ σημαντική η συμμετοχή και οι παρεμβάσεις της συγχωριανής μας Δημοτικής Συμβούλου Δέσποινας Ιωαννίδου, με την οποία συνεργάστηκα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σε όλη την διάρκεια της τριετής θητείας μου.
  Την ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  ΔΗΜΟΣΙΑ

Ξενοφών Βαΐζογλου

Πρόεδρος Νεράιδας 

1 σχόλιο:

  1. Βγήκες πάλι,με κόλπα ,ε! Πήγες σε ολα τα σπίτια και παρακαλουσες για ψηφο.
    Τι θα κάνεις τώρα,αν βγεί ο ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ. Που θα κρυφτείς? Θα παρακαλάς το νεο δημαρχο,Κοσματοπουλου, να γινει κανενα εργο στην Νεραιδα,ε. Αλλάζουν οι καιροί.Το καταλαβες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή